1) ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - Ο ΘΕΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΜΠΑΧ
Ο θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Οι πρεσβύτεροι της οικογενείας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως "αποτυχημένο της ζωής". Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη "Εικασία του Γκόλντμπαχ", ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών. Η ανακάλυψη του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Το κλασσικότερο πλεον έργο Ελληνικής "Μαθηματικής Λογοτεχνίας" , πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1992 από τις εκδόσεις Καστανιώτη, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Έκτοτε μεταφρτάστηκε σε πολλές γλώσσες και επανακυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2000, βασισμένο στο ξαναδουλεμένο αγγλικό κείμενο. Η ξαναδουλεμένη έκδοση σημείωσε τεράστια επιτυχία πουλώντας 100.000 αντίτυπα (!), σε αντίθεση με την πρώτη, η οποία πούλησε μόλις 2.000! Ωστόσο, ο ίδιος ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι οι διορθώσεις που έγιναν δεν ήταν και τόσο σημαντικές... Μήπως τελικά μας τραβάει ό,τι έχει κάνει επίτυχία στο εξωτερικό;
Το βιβλίο το οποίο διάβασα εγώ, έχει διαφορετικό εξώφυλλο από αυτό της φωτογραφίας (είναι εκρου και δείχνει κάτι φασόλια γίγαντες !) είναι η τρίτη έκδοση του 1996, αλλά δεν ξέρω αν είναι το διορθωμένο ή το αρχικό κείμενο. Μου άρεσε πάρα πολύ η ιστορία και συμπάθησα πολύ τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του θείου Πέτρου, αλλά σε κάποια σημεία τον λυπηθηκα λιγάκι που δεν μπορούσε να ξεφύγει από αυτό που είχε βάλει σα στόχο... Μου φάνηκε κάπως σαν να υπέβαλλε τον εαυτό του σε βασανιστήρια... Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το διάβασα και σκοπεύω να το ξαναδιαβάσω πάλι σύντομα.
Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο του Γιώργου Ναθαναήλ στο "Βήμα" στις 14/05/2000
2) ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ
(Η δέκατη έβδομη νύχτα και άλλες διαδρομές )
Το θεώρημα της μη πληρότητας του αινιγματικού Κουρτ Γκέντελ είναι, μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ιστορία της σκέψης. Η επίδραση του στην πρόοδο της λογικής και στη δημιουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι τεράστια. Όμως, ταυτόχρονα, το θεώρημα μοιάζει να θέτει σε αμφισβήτηση το όραμα της παντοδυναμίας του ορθολογισμού και της επιστήμης. Η διερεύνηση αυτής του της όψης γίνεται εδώ μέσα από ένα θεατρικό έργο, που εστιάζει στη ζωή του δημιουργού του θεωρήματος, καθώς και δύο δοκίμια που μελετούν τη θέση του στην ιστορία ιδεών.
Ο Απόστολος Δοξιάδης χαρακτηρίζει το βιβλίο αυτό σαν το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας η οποία αναφέρεται στον Κουρτ Γκέντελ και το Θεώρημα της μη πληρότητας. Το πρώτο μέρος ήταν ο "θείος Πέτρος" , ενώ το τρίτο και τελευταίο θα είναι σε μορφή κομιξ , το "Logicomix", το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη μέση περίπου της ανάγνωσης και έχω κατενθουσιαστεί, ιδιαίτερα με το δεύτερο μέρος του βιβλίου, το οποίο είναι ένα θεατρικό έργο που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες της ζωής του Κουρτ Γκέντελ - πατέρα της μαθηματικής λογικής -. Ο Γκεντελ πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του σε μία κλινική, αρνούμενος να φάει οτιδήποτε, πιστεύοντας ότι το φαγητό είναι δηλητηριασμένο. Αυτό είναι το μοναδικό πραγματικό γεγονός. Όλα τα υπόλοιπα τα οποία αναφέρονται είναι μυθοπλασίες, περίτεχνα δομημένες, ώστε να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία για ένα μη-μαθηματικό κοινό . Στη σκηνή διαδραματίζονται 17 ημέρες διαλόγου με τη διαιτολόγο του νοσοκομείου, η οποία προσπαθεί, χρησιμοποιόντας τη λογική και την απόδειξη, να πείσει τον Γκεντελ ότι το φαγητό του δεν είναι δηλητηριασμένο.
Ακολουθεί ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου σε μορφή συνέντευξης, όπου ο Απόστολος Δοξιάδης καταπιάνεται με διάφορα θέματα της ιστορίας και μεθοδολογίας των μαθηματικών. Σχόλια πάνω σε αυτό το μέρος του βιβλίου θα είμαι σε θέση να κάνω μόλις το τελειώσω, πάντως μέχρι στιγμής το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον και -το σπουδαιότερο- καθόλου κουραστικό, παρόλο που καταπιάνεται με "δύσκολα" θέματα.
3) ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΤΕΥΚΡΟΣ - ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
Σαν μαθηματικός, και σαν λάτρης του είδους, σ'ευχαριστώ πολύ γι'αυτή την ανάρτηση...
Δεσμεύομαι ένα ένα να τα διαβάσω όλα, και να κάνω και από μία ανάρτηση!
Τον θείο Πέτρο, τον είχα διαβάσει πριν πολλά πολλά χρόνια, κι από τότε αρκετάς φορές του ρίχνω κλεφτές ματιές!
Βέβαια είναι τόσο όμορφο... που μια κλεφτή ματιά πολλές φορές ισοδυναμεί με μία πλήρη ανάγνωση ολόκληρου του υπέροχου μυθιστορήματος!
Το δεύτερο βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη, το αγόρασα μόλις χθες, του έριξα μια κλεφτή ματιά διότι γύρισα αργά στο σπίτι, κι επιφυλλάσομαι μετά το τέλος των εξετάσεων να το "μελετήσω"
Όσο για τα υπόλοιπα... δεν τα έχω διαβάσει, κάποια από αυτά τα έχω ακουστά, ενώ κάποια άλλα μου είναι τελείως άγνωστα!
Ήθελα να κάνω κι άλλα σχόλια... αλλά με πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος...!
Καλή σου μέρα! :)
θέλοντας να συμπληρώσω κάπως το αρχικό μου σχόλιο, ήθελα να σε ρωτήσω αν ξέρεις για το βιβλίο "ΤΟ ΕΠΙΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" που αναφέρεις, αν έχει κάποια σχέση με το "Η ακολουθία της Οξφόρδης", γιατί από την περιγραφή μάλλον όμοια είναι.
Στο τελευταίο γίνεται μια σειρά από φόνους, που υποτίθεται πως έχουν μια λογική "ακολουθία", μέσο της οποίας προσπαθούν να βρουν τον επόμενο στόχο...
Δυστυχώς το συγκεκριμένο βιβλίο λείπει από τη συλλογή μου, διότι το είχα δώσει σε κάποιο φίλο να το διαβάσει αλλά δεν το επέστρεψε ποτέ...
Ε λοιπον, δεν θα το πιστεψεις, χθες το βραδυ τελειωσα τον θειο Πετρο και αναρωτιομουν αν μπορω να βρω κι αλλα παρομοια βιβλια!!! ΘΕΝΞΞΞΞΞ!!!!!!
Χθες τελείωσα το θεατρικό από το 2ο βιβλίο του Δοξιάδη, και ομολογώ πως με έχει συνεπάρει απίστευτα! Δεν σκέφτομαι σχεδόν τίποτα άλλο. Τελικά ο Απόστολος για άλλη μια φορά έδειξε το ταλέντο του, και απέδειξε για άλλη μια φορά πως αν ένας μαθηματικός έχει και ταλέντο στο γράψιμο... πιάνει κορυφή!
Καλή Ανάσταση!
Καλησπέρα στους Blogo-φίλους μου
Καταρχήν χαίρομαι για την ανταπόκριση αλλά κυρίως επειδή μας δίνεται η ευκαιρία να συζητάμε τα όσα διαβάζουμε.
Αγαπητέ kouke,
1ον :
Δεν έχω διαβάσει ακόμη την ακολουθία της Οξφόρδης, παρόλο που είναι μέσα στη μεγάλη λίστα βιβλίων που θέλω να διαβάσω.
Επομένως δεν μπορώ να σου απαντήσω για το αν έχει κοινά σημεία με το επικηρυγμένο πρόβλημα.
2ον :
Αξίωμα : Βιβλία που δανείζονται δεν επιστρέφονται.
Πόρισμα : Δεν δανείζουμε ποτέ βιβλία εκτός εαν τα έχουμε για πέταμα.
Προσωπικά όποτε δανεισα βιβλίο επεστράφηκε μόνο ύστερα από πολύ επιμονή.
3ον :
Όντως το μέρος με το θεατρικό στο Δοξιάδη ήταν συναρπαστικό. Όσο το διάβαζα ήταν σα να το βλέπω μπροστά μου ζωντανά ! Μαγικό !
Και επίσης πολύ εφευρετικό και έξυπνο. Μου άρεσε πολύ η επινόηση της ηθοποιού ως αφηγήτριας καθώς επίσης και οι διάλογοι της νοσοκόμας η οποία προσπαθούσε να πείσει το Γκεντελ με λογικά επιχειρήματα πως δεν ισχύει αυτό που πιστεύει.
Αγαπητό sourotiri,
Καιρό έχουμε να τα πούμε !
Χαίρομαι αν μπόρεσα να σε βοηθήσω στην επιλογή του επόμενου βιβλίου μα πιο πολύ χαίρομαι που μπορούμε να συζητάμε για τα βιβλία που διαβάζουμε.
Πριν αρκετό καιρό είχα δημιουργήσει μία λίστα με πολλά βιβλία σχετικά με μαθηματικά (λογοτεχνικά / δοκίμια / γρίγους / ιστορίας μαθηματικών κλπ)
Επειδή η λίστα αυτή είναι χαώδης θα προσπαθήσω να τα κατατάξω ανα κατηγορίες και τα αναρτώ λίγα λίγα.
Τις επόμενες μέρες που θα έχω ελεύθερο χρόνο θα αναρτήσω μερικά λογοτεχνικά από ξένους συγγραφείς (τα σημαντικότερα)
Φιλιά πολλά και περιμένω κ άλλες εντυπώσεις για το "απο την παράνοια στους αλγορίθμους"
Εγώ δυστυχώς τις τελευταίες μέρες διέκοψα την ανάγνωση γιατι είμαι σε μία φάση αναζήτησης νέας εργασίας για την καινουρια σχολική χρονιά, κάτι που ίσως σχολιάσω σε ξεχωριστή ανάρτηση...
Καλό πάσχα αν δε σας δω και να μαστε καλα..!
Δημοσίευση σχολίου