24.4.08

Μαθηματική Λογοτεχνία - Έλληνες Συγγραφείς (Συνέχεια)

7) ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ - Ο ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΜΗΔΕΝ


Οι τρεις νεαροί ηλεκτρονικοί της βάσης Λάνγκλεϊ -παιδιά μεταναστών και ευαισθητοποιημένοι στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- ήταν εύκολοι στόχοι για τα σκοτεινά σχέδια των "πατριωτών"...
Η απόδρασή τους από την "Απομόνωση", με τα τόσο προηγμένα συστήματα ασφαλείας, φαινόταν αδιανόητη χωρίς εξωτερική βοήθεια. Έτσι στο στρατοδικείο ο κατήγορος, με βάση την "απλή λογική", υποστηρίζει την ενοχή δύο αξιωματικών, των μόνων που είχαν έμμεση επαφή με τους κρατούμενους. Η συνήγορος όμως, με τη βοήθεια ενός καθηγητή των δραπετών, οδηγεί τους ενόρκους, μέσα από το λαβύρινθο της Μαθηματικής Λογικής, σε άλλου είδους ενδεχόμενα και διλήμματα που ξεδιαλύνονται με τη Θεωρία των Αριθμών.

Το ανακάλυψα πριν λίγο και χάρηκα πολύ !

8) ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ -
Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα

Μερικές ειδήσεις τις δεχόμαστε παθητικά. Είτε γιατί τη στιγμή της πρόσληψης το μυαλό μας είναι σε αδράνεια, είτε πάλι γιατί ο αυτονόητος χαρακτήρας τους δεν προκαλεί κανένα προβληματισμό. Μερικές άλλες αντίθετα, είτε λόγω περιστάσεων είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας, ενεργοποιούν στη σκέψη μας μια αλυσιδωτή διαδικασία, μια συνειρμική ακολουθία με απροσδόκητη συχνά κατάληξη.
Σ' αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκουν και τα περιστατικά που οδήγησαν στα κείμενα αυτού του τόμου. Ξεκινώντας από κάποια αφορμή της τρέχουσας ή της επετειακής επικαιρότητας, επιχειρήσαμε αρχικά τον μαθηματικό σχολιασμό της είδησης -ό,τι κι αν αυτό σημαίνει- αφήνοντας στη συνέχεια τη σκέψη να πλανηθεί ελεύθερα, άλλοτε στη χώρα των Μαθηματικών κι άλλοτε σε σελίδες της ιστορίας των επιστημών. Έτσι φτάσαμε, για παράδειγμα, από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στους φίλους αριθμούς των Πυθαγορείων, από ένα πολεοδομικό σκάνδαλο στο ισοπεριμετρικό πρόβλημα της Διδούς, από ένα στημένο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, μέσω Χόλυγουντ, στην αξιωματική θεμελίωση της Γεωμετρίας.

Δεν έχω αξιωθεί ακόμη να το διαβάσω αλλα η λογική του μου θυμίζει το "Το δωρεαν δεν αξίζει πλέον τίποτα" (
Τα μαθηματικά χρονικά της Liberation) του Guedj Denis.

2 σχόλια:

Katerina Kalfopoulou είπε...

ναι, δεν απέχει πολύ από "το δωρεάν δεν αξίζει πια τίποτε", μόνο που αναφέρεται κυρίως στην ελληνική πραγματικότητα/επικαιρότητα, κατάμεστο από το πηγαίο χιούμορ του συγγραφέα!

Δημήτριος Βάγιας είπε...

Χαίρομαι που μια νεαρή Μαθηματικός έχει τόσο ζήλο για τη Μαθηματική λογοτεχνία , τα καθαρά Μαθηματικά και τις εφαρμογές τους.
Ως παλιός Μαθηματικός αισθάνομαι αισιόδοξος για το μέλλον των Μαθηματικών στη Πατρίδα μας,όταν υπάρχουν νέοι άνθρωποι όπως η tsimuha kamikazi και μάλιστα νέα γυναίκα.Καλή συνέχεια καλή μου φίλη.